dimarts, de novembre 21, 2006

Així manipula Canal 9

La notícia:

La Comissió Europea anuncia que finançarà amb 120 milions d'euros el transvasament Xúquer-Vinalopó. Segons Brusel.les, el canvi de traçat aprovat l'any passat pel govern socialista s'ajusta a la normativa comunitària ja que "limita els danys mediambientals" en situar la presa de l'aigua prop de la desembocadura del Xúquer (concretament en l'assut de la Marquesa) i no en la meitat del curs del riu.

Les reaccions, segons els teletips d'agència:
- El president la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Juan José Moragues, diu que esta decisió suposa un reconeixement a la política hídrica del govern.
- El conseller d'Infraestructures, José Ramón García Anton, qualifica "d'intolerable" que el ministeri de Medi Ambient enganye a Europa amb el nou traçat.
- La secretaria general del PPCV, Adela Pedrosa, acusa Pla d'usar este transvassament en funció del calendari electoral.
- El PSPV assegura que la decisió de la Unió Europea "deixa en evidència les mentires" de Camps i el PP.
- La Coordinadora d'Esquerra Unida, Glòria Marcos, diu que la decisió de Brusel.les és un "nou colp al Consell".
- La Plataforma Xúquer Viu mostra la seua satisfacció per l'anunci de Brusel.les (comunicat).

La informació que ha emés este migdia Canal 9.

En el sumari:
"EL TRAÇAT MÉS REBUTJAT
La Comissió Europea aprova el nou traçat del Xúquer-Vinalopó proposat pel govern central. Així el transvasament eixiria des de la desembocadura del riu, des de Cullera. Esta alternativa ha sigut sempre rebutjada pels regants del sud de la comunitat. Diuen que els arribarà menys aigua i de pitjor qualitat "

La crònica:
"Els regants alacantins s'han acostat fins a Brussel.les per a defendre el transvasament Xuquer-Vinalopó, en el seu traçat original. Però la Comissió Europea els ha girat l'esquena. Ha donat hui el vist i plau al nou traçat.

[Tall de Giorgios Peroulakis, de la Direcció General de Medi Ambient, dient que "La Comisión considera que la nueva propuesta es más respetuosa con el medio ambiente".]
L'aigua s'agarrarà des de la part baixa del riu Xúquer. Es a dir des de l'assut de la Marquesa i no de Cortes de Pallás com preveia el traçat original.

[Tall de Juan José Moragues dient que "Es un error basar un desenvolupament sostenible en Alacant en un desenvolupament insostenible del Xúquer".]
Això suposarà un sobrecost de 100 milions d'euros més, perquè queden inutilitzades les obres ja fetes a Cortes de Pallàs. Tot, segons els regants alacantins, per obtindre meyns aigua i de menor qualitat.

[Tall d'Andrés Martínez (president dels regants del Vinalopó) dient que "Se pretende dejar seca la provincia de Alicante, se pretende envenenar los campos. Que la provincia de Alicante vaya al furgón de cola. Los usuarios nos vamos a negar aunque se ponga delante el gobierno de España y anunque las autoridades europeas estén ciegas".]

Alacant va eixir al carrer per a reivindicar el traçat original del transvasament, a poc que el govern central el paralitzara. Fins i tot, el Consell celebrà un ple extraordinari per aprovar una resolució, amb els vots del Partit Popular, en defensa d'unes obres, adjudicades, aprovades i executades en un 50 per cent.

[Tall de José Ramón García Antón dient que el Ministeri enganya a Europa.]

Hui també, el govern valencià ha manifestat el seu suport a la Federació de Regants d'Alacant, amb la qual ha signat un conveni a Brussel.les.

Diuen els experts que el nou traçat sols pot transvasar 70 hectòmetres cubics d'aigua, respecte als 80 previstos amb l'anterior. Suposa 30 quilòmetres més de tuberia i 5 tunels més que hauràn de salvar muntayes i la línia fèrria d'Albacete-Alacant. A més, els habitants del Vinalopó, l'Alacantí i la Marina Baixa, unes 600.000 persones, no tindràn l'aigua per al 2008 com estava previst."

Etiquetes de comentaris:

1 comentaris:

Blogger Tirant al cap ha dit...

Una crònica magnífica, tot i que l'etiquetes com a "Periodisme" quan seria més apropiat "Manipulació" o "Política". Dissortadament, res del que emeten als Notícies 9 és periodisme.
Com diria Forges: País!

9:12 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici